%AM, %25 %429 %2014 %11:%Nov

La ORTOVET am realizat o bază de date care înlesnește estimarea duratei de supraviețuire la câini și pisici bolnavi de cancer: OncoVetNeuralNet

Written by

IMG 5760

După pregătiri care au durat mai mult decât ne-am dorit, avem, în sfârșit, rezultate de estimare a probabilității de supraviețuire furnizate de baza de date a pacienților tratați de cancer la ORTOVET, după diagnostic stabilt prin colaborare cu laboratoare specializate.

Este vorba de înregistrarea sistematică a informațiilor relevante privind cazurile anterioare și elaborarea unor modele care permit formularea de estimări pentru cazurile curente. Modelarea este facută prin două căi:

  1. Un model statistic, bazat pe analyza Kaplan-Meier și regresie Cox
  2. O rețea neuronală artificială. După instruirea și validarea rețelei, ea poate fi interogată cu parametrii cunoscuți ai unui caz curent pentru a furniza o estimare a parametrilor necunoscuți (pe baza experienței stocate din cazurile anterioare).

Datele înregistrate și integrate în model până în prezent sunt:

  • date generale despre pacient: specie, vârsta la diagnosticare, vârsta când tumora a devenit observabilă
  • date clinice: status gonadal, implicare limfonodală, recidive, metastaze
  • date anatomopatologice: tip și grad histopatologic, afectare limfonoduri, dimensiunea fractală a regiunilor de cromatină
  • date paraclinice (la momentul diagnosticării): parametrii esențiali de biochimie serică și celularitate sanguină
  • date terapeutice: cimioterapie, chirurgie, tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene

Analiza statistică este realizată cu ajutorul StatsDirect© 3.0, rețeaua neuronală este dezvoltată pe platforma EasyNN© plus 15.0, dezvoltată de Neural Planner Software Ltd., iar baza de date este realizată cu ajutorul Epi InfoTM 7,pus la dispoziție de CDC - Centers for Disease Control and Prevention din SUA.

Primele rezultate au fost deja publicate http://www.rombio.eu/vol19nr5/12.pdf . Ele se bazează pe 74 cazuri de carcinom de glandă mamară la câini și pisici, înregistrate până la 15 aprilie 2014 la ORTOVET. Iată o selecție din rezultatele obținute; detalii metodologice și de interpretare a rezultatelor se găsesc în articolul complet. Toți pacienții incluși aici au suferit ovariohisterectomie și mastectomie. Click pe poză pentru mărire.

La 1 decembrie 2014 vom prezenta actualizarea rezultatelor bazată pe toate cele 107 cazuri cu acest diagnostic acumulate în OncoVetNeuralNet până la 15 noiembrie 2014.

Pe lângă actualizările trimestriale, intenționăm să deschidem în martie 2015 o interfață on-line care să permită atât alimentarea bazei de date cu cazuri din afara ORTOVET cât și interogarea directă pentru a obține o estimare de durată de viață pe un caz nou, pe diverse trasee terapeutice; un obiectiv maximal este să oferim pentru câini și pisici ceva similar cu ce pot obține femeile interesate de cât le poate majora expectanța de viață recurgerea la citostatice după mastectomie (chimioterapie adjuvantă) pe un site ca: www.adjuvantonline.com .

Pașii următori includ includerea de noi factori de prognostic (cu impact pe durata de supraviețuire indiferent de traseul terapeutic) și factori de predicție (care definesc trasee terapeutice cu durata de supraviețuire semnificativ diferită). De asemenea, lucrăm la dezvoltarea de modele similare pentru câteva dintre celelalte tipuri de tumori cu o frecvență suficientă pentru a permite o analiză statistică relevantă.

Este de subliniat că o predicție - fie bazată pe statistică, fie pe rețele neuronale artificiale, nu este o determinare aproximativă a duratei de viață pentru un pacient consultat, ci o sinteză a ce s-a întâmplat în cazurile anterioare aflate într-o situație similară.

hiero2Numeroase cazuri relevante în Cronicile ORTOVET Excelsior, scrise, fotografiate, filmate zi de zi...

Read 1043 times Last modified on %PM, %25 %946 %2014 %23:%Nov