%AM, %13 %353 %2014 %09:%Dec

Max - unul dintre cei mai iubiți câini din România

Written by

Max01

Max a fost prezentat la ORTOVET la începutul lunii septembrie 2014. Tocmai fusese preluat în custodie temporară de la M.Ap.N. de către doamna Sorina Hanea. Max fusese retras din serviciu datorită stării de boală, iar această custodie era o tentativă de a-i oferi condiții mai bune de viață și tratament medical.

La începutul lunii decembrie 2014, mai multe posturi de televiziune au prezentat reportaje despre Max, iar situația lui a ajuns în două zile un subiect foarte discutat în întreaga presă, pe site-uri de socializare, pe forumuri on-line etc. Pe lângă emulația pozitivă, de solidaritate și empatie cu Max, s-au generat și turbioane de critici virulente la adresa militarilor între care a trăit și cu care a lucrat, a medicilor care l-au îngrijit, a medicilor care îl îngrijesc, a doamnei care îl are în custodie. 

 {youtube}http://youtu.be/ih7Rt1vqnj4{/youtube}

Între ofertele concrete de sprijin pentru Max s-a numărat și cea a domnului doctor John Sangiorgio, din New York, sensibilizat în privința lui Max de către doamna Oana Mihaela Sangiorgio, soția sa, născută în România.

SangiorgioDoctorul Sangiorgio este o personalitate de prim rang în domeniu, în prezent Chief Medical Officer la CompleteCare Veterinary Center. S-a aflat mulți ani în fruntea organizației profesionale a medicilor veterinari din New York și are o vastă experiență declarată în tratamentul afecțiunilor de care suferă Max. Am convenit imediat să examinăm împreună toate opțiunile posibile pentru a-l trata pe Max, de la formule de medicație mai „blânde” sau mai agresive, până la abordări chirurgicale radicale. Dr. John Sargiorgio a afirmat de la bun început că toate eventualele costuri implicate ar urma să le preia dumnealui.

I-am trimis doctorului J. Sangiorgio datele clinice, rezultatele examenelor de sânge, radiologice, ecocardiografice și electrocardiografice, sumarul abordării terapeutice prezente și argumentele mele pentru aceasta.

Cu mare solicitudine și promtitudine, pentru o evaluare aprofundată, dr. Sangiorgio a trimis spre analiză rezultatele ecocardiografiei și către specialiștii cardiologi dr. Allison Adams și dr. Darlene Blischok-Lapekas, prin sistemul IDEXX Telemedicine .

 

 

   {youtube}http://youtu.be/SBARgKOyvUM{/youtube}  

Raportul acestora, la care achiesează și dr. J. Sangiorgio, confirmă evaluarea noastră medicală și protocolul terapeutic instituit cu 3 luni în urmă, formulând și sugestii foarte utile privind monitorizarea stării pacientului și modularea adecvată a medicației de susținere a cordului. În esență:

  1. Cardiomiopatia dilatativă este într-un stadiu avansat și reprezintă principala boală care afectează în prezent speranța de viață a lui Max.
  2. Toate indiciile sunt că dirofilarioza, deși prezentă, nu este cauza principală a modificărilor de la nivelul cordului. Aceste modificări au aspectul și distribuția diferite față de cele tipice pentru leziunile generate de dirofilarioză.
  3. Între cauzele primare posibile pentru cardiomiopatia lui Max, care probabil a debutat timpuriu, sunt (cardiomiopatia indusă de) tahicardie, sau afecțiuni congenitale.
  4. Tratamente agresive împotriva dirofilariozei, de tip adulticid sau chirurgie, nu sunt adecvate stării lui Max, care cel mai probabil nu le-ar suporta, și, chiar dacă le-ar supraviețui, nu ar beneficia semnificativ de pe urma lor.
 

Am confirmat către dr. J. Sangiorgio preluarea tuturor sugestiilor din raportul dr. Allison Adams and dr. Darlene Blischok-Lapekas și sunt sigur că, pe măsură ce starea lui Max va evolua, vom beneficia de opinia și sugestiile dr. Sangiorgio pentru ca Max să primească cea mai bună îngrijire medicală posibilă. Starea lui clinică prezentă este bună, semnificativ ameliorată în ultimele luni. Este un câine care obosește repede, dar nu are dureri, are poftă de joacă, de plimbare, de mâncare, poftă de viață. Și trăiește între oameni care îl iubesc și îl respectă, așa cum a trăit toată viața. Acum, Max are și pagină pe Facebook.

 

Pentru a limita șansa unei noi avalanșe de comentarii și reacții care denotă lipsa unor informații specifice, fac, respectiv reiau următoarele precizări:

  1. Dirofilarioza a devenit endemică în România în ultimii anihttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3372948/ Ca urmare a creșterii frecvenței cazurilor, inclusiv a celor cu boală activă dar fără semne clinice, la ORTOVET testul de dirofilarioză face parte de mai mult timp din setul de analize obligatorii înainte de chirurgia programată.
  2. Tratamentele de prevenire a dirofilariozei sunt recomandabile și foarte eficiente. Ca pentru majoritatea tratamentelor profilactice, există însă totdeauna posibilitatea, chiar dacă foarte redusă, a unei îmbolnăviri. A se vedea capitolul Lack of efficacy (LOE) din https://www.heartwormsociety.org/images/pdf/2014-AHS-Canine-Guidelines.pdf
  3. O imagine mai apropiată de realitatea dură a folosirii animalelor de serviciu este reflectată în: http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/defence/10401353/Majority-of-350-ex-military-dogs-put-down-for-age-and-welfare-reasons.html și în http://security.blogs.cnn.com/2012/01/06/when-a-dog-isnt-a-dog/comment-page-4/ . Personal sunt împotriva utilizării animalelor ne-umane în folosul oamenilor, totdeauna când acest lucru este evitabil. Despre activitatea veterinară în cadrul forțelor armate este instructiv acest număr, dedicat, din United States Army Medical Department Journal. Medicina veterinară din armata SUA este o referință mondială, prin practica de zi cu zi, prin lucrările de cercetare științifică și organizare a informației medicale care au fost și sunt publicate continuu cu autori din acel corp profesional.
  4. O informare orientativă privind organizarea acțiunilor legale care se desfășoară pentru un câine declarat, la sfârșit de carieră, „excess to the needs of the DOD” poate fi găsită în Appendix D Military Working Dog Program Veterinary Service din VETERINARY SERVICE - Tactics, Techniques, and Procedures (US Army) .

Max02

Noutăți despre Max, aici: După o perioadă grea, Max, veteranul din Afganistan se simte mai bine. Adaptarea continuă a tratamentului rămâne vitală pentru el ...

 

hiero2

 

Urmăriți Cronicile ORTOVET Excelsior scrise, fotografiate și filmate zi de zi

 

 

 

 

 

 

Read 1624 times